Als schrijver, blogger of hertaler leef je natuurlijk een geweldig leven. Je mag je dag in, dag uit bezig houden met letters, woorden en zinnen. Van een leeg vel maak je een tekst en van een tekst maak je een verhaal. Ik geniet hier ten volste van. Nu mijn droom van een eigen tekstbureau ook nog eens is uitgekomen, is het voor mij tijd om eens terug te blikken op het proces van een schrijver in wording. kortom: welke bouwstenen heb ik nodig (gehad) om het schrijversleven te leven waar ik nu in zit?

passie

Natuurlijk klinkt het ontzettend cliché, maar toch is passie de belangrijkste bouwsteen die een schrijver nodig heeft. Kunnen leven van het schrijversbestaan is geen gemakkelijke weg om te bewandelen. Misschien mag dat als aspirant-schrijver niet eens je doel zijn. Je keuze om te schrijven mag in ieder geval niet afhangen van succes, want ik denk dat iedere échte schrijver gewoon MOET schrijven. Het is geen keuze, het is een levensstijl. Mijn passie begon toen ik na een moeilijke periode mijn gedachten op papier wilde zetten. Dit verhaal is uiteindelijk nooit afgemaakt omdat ik er toen achter kwam hoe graag ik schrijf. Sinds dat moment ben ik nooit meer gestopt.

Doorzettingsvermogen

Waar ik mee begon was het uitgeven van mijn eigen boeken. Twee kinderboekjes over Liv en Lune werden door jonge meiden enthousiast ontvangen. Offline is een project met een nog mooiere afloop. Na het uitbrengen in eigen beheer werd mijn nieuwste jeugdthriller opgepikt door uitgeverij Sam Northerlake, die inmiddels bezig zijn met de laatste stap voor het drukken van mijn boek. Hiermee wil ik zeggen dat je niet moet stoppen als je niet meteen een uitgeverij kunt vinden die jouw boek wil uitbrengen. Ga gewoon door, schrijf! Uiteindelijk komen er momenten op je pad waar je niet van hebt durven dromen.

Liefde

En deze keer bedoel ik niet de liefde voor het schrijven, want dat snappen we inmiddels wel. Ik bedoel dat het heel erg helpt om een steunende omgeving te hebben. Ik heb mijn lieve man, zoontjes en familie die mij steunen en aanmoedigen. Ook als ik het schrijven even niet zie zitten, lang moet wachten op partners en gefrustreerd raak, een tegenslag krijg of een afwijzing, moe of met een writersblock… mijn gezin helpt me met knuffels, kusjes, koffie, chocola en lekker lange wandelingen. In elk schrijversleven bestaan manieren om weer even op te laden. Vergeet die vooral niet!

Fantasie

De laatste bouwsteen die ik nooit mag vergeten is fantasie. Ik laat altijd mijn fantasie stromen. Op de vreemdste en meest onhandige momenten bedenk ik ineens het vervolg op mijn geschreven stuk. Ineens weet ik wél wat mijn hoofdpersonage moet doen of zeggen. En ineens denk ik: dáár moet mijn volgende blog over gaan. Schrijf het op, spreek het in op je telefoon of maak waar dan ook een notitie. Want hoe goed je idee ook is, je gaat hem vast wel weer vergeten als er nieuwe ideeën tevoorschijn komen. Maar hoe dan ook, stop nooit met fantaseren. Het schrijversleven is een mooi leven, als je je fantasie maar durft te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *