Stel je voor: je hebt iets gedaan en voor straf moet je met je oma op vakantie. Die oma ken je nauwelijks, je telefoon wordt afgepakt, en de vakantie bestaat uit een roadtrip door de woestijn. Dit verhaal van Jaco Jacobs speelt zich af in Zuid-Afrika. De ergst denkbare vakantie die Luan zich maar kan voorstellen wordt werkelijkheid. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. En dat heeft iets met schapen te maken…

Verveling

In het woordenboek zou bij het woord verveling een foto moeten staan van een lange, rechte asfaltweg door de provincie Vrijstaat.

Luan heeft het verpest. Dat weet hij heus wel. Maar met zijn oma, die hij nauwelijks kent, door de woestijn van Zuid-Afrika trekken, is de ergste straf die Luan zich kan voorstellen. Als tegenprestatie heeft hij besloten niet tegen zijn oma te praten. Wat hij wel doet is telefoonpalen tellen, kraaien op telefoonpalen tellen, naar de vreselijke, hersendode countrymuziek van oma luisteren, en zijn vader vervloeken omdat hij het een goed idee vond om hem weg te sturen met oma.

Windmolens

Windmolens zijn van levensbelang in deze droge wereld. Elke windmolen heeft een verhaal te vertellen, als je maar lang genoeg stil bent om te luisteren.

De oma van Luan is beroepsfotograaf. Tijdens de rit wil ze op zoek naar windmolens, die ze fotografeert voor een boek. Dat de windmolens van groot belang zijn in het leven van zijn oma, dat beseft Luan pas later.
Onderweg leren ze een gezin kennen: Lana en haar ouders. Haar moeder heeft borstkanker en haar vader fietst door Zuid-Afrika om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Luan is op slag verliefd op Lana, al laat hij dit niet merken. Luan wordt uitgenodigd om met het gezin mee te gaan naar een kerkbazaar. Hoewel hij niks kan bedenken wat saaier is dan een kerkbazaar, wil hij ook niet bij zijn oma blijven. Op de kerkbazaar staan een paar schapen in hun hok, te wachten op de slachtveiling. Dat ene schaap kijkt wel erg depressief, vindt Luan. Lana is meteen verliefd op het schaap. Voor haar besluit Luan een drastisch besluit te nemen.

Dolores

Ik hurk naast Lana. Het schaap houdt ons met goudbruine ogen in de gaten. Zijn oren hangen slap langs zijn kop. ‘Als er een prijs bestaat voor het depressiefste schaap van de wereld, heeft dit beest gewonnen,’ zeg ik.

@depri-schaap wordt een hit. Vanuit de achterbak van oma’s rangerover wordt Dolores een social media beroemdheid. Helaas brengt deze bekendheid niet alleen mooie reacties met zich mee. De politie weet hen ook te traceren en beschuldigt Luan van diefstal.

Hartverwarmend

Ik wil niet weten wat er in kleine stadjes nog meer voor rare dingen gebeuren, want er kwamen vrij veel mensen voorbijrijden en niemand stopte om te vragen waarom een veertienjarige jongen, een oma met rode haren en een man met dreadlocks een schaap achter in een Land Rover probeerden te laden.

‘Dingen die ik niet over schapen wist’ is een verhaal over liefde, familie en toewijding. Met humor worden zware onderwerpen aangepakt. Luan leert zijn verantwoordelijkheid nemen en tegelijkertijd te staan voor wat hij belangrijk vindt. Dit zijn belangrijke levenslessen voor alle jongeren in deze wereld. Met een schrijftaal die jongeren zal aanspreken, is dit boek een lekkere weglezer voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar oud. Ik heb er van genoten, ik heb er om gelachen en ik vond het een hartverwarmend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *