Een review of een recensie?

Een review of recensie is zo belangrijk voor (nieuwe) boeken en schrijvers. Het zet anderen aan om een boek te lezen en het geeft de schrijver naamsbekendheid. Twee dingen die nodig zijn om weer nieuwe boeken te kunnen schrijven en uitgeven.

Verschil tussen review en recensie

Eigenlijk is er geen verschil tussen een recensie en een review. Review is de Engelse term voor recensie. En toch worden ze in de praktijk vaak verschillend gebruikt. Vraag je iemand om een review te plaatsen, dan wordt er geen tekst van 400 woorden verwacht, maar een korte aanbeveling. Een recensie waarin alleen een korte aanbeveling wordt gegeven, voldoet vaak niet aan de eisen.

Review

Een review is een korte beoordeling van een boek, vaak aangegeven met sterren en een korte begeleidende tekst. Je geeft aan hoe je het boek vond en of je het iemand anders zou aanraden. De reviews komen onder het boek in de webshop te staan. Hierdoor maken andere lezers een keuze of ze wel of niet dit boek willen kopen. 

Recensie

Een recensie wordt meestal geschreven door iemand die veel boeken leest, daar professioneel mee bezig is en er ook een beoordeling over schrijft. Deze beoordelingen zijn langer dan een review en ze geven meer van het verhaal bloot. Liefst gaat de recensent de diepte in met het boek. Hij/zij leest het boek en denkt er goed over na. In een recensie vind je informatie over een boek maar ook hoe de recensent het boek ervaren heeft. Aan de hand van de recensie kun je beoordelen of het boek geschikt is voor je.

Doel

Het doel van een review of een recensie is praktisch gezien hetzelfde: het enthousiasmeren van mensen om een bepaald boek te kopen en te lezen. Iedereen kan een review schrijven. Een goede recensie schrijven is lastiger. Ik raad het alle boekenliefhebbers aan om, bijvoorbeeld op sociale media, eens regelmatig een boekrecensie te plaatsen.Lezen gebeurt te weinig (en steeds minder ben ik bang) dus iedereen die door een recensie aangezet kan worden tot lezen, is een winst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *